Hur fungerar nya Android-appen för e-tidningen?

OBS! Till dig som har en Samsung Galaxy Tab med modellbeteckning SM-T550 eller SM-T555 och Android version 7.1.1. Läs info här

OBS! Det fel som gjort att Android-appen (version 7.6.1) inte kunde startas i offline-läge är löst i den senaste versionen av appen (7.6.3) som börjar rullas ut 6 december. Hjälp med uppdatering.

——-

Mittmedia byter under hösten 2018 teknisk plattform för alla våra e-tidningar.

Du som läser e-tidningen via våra e-tidningsappar för Android får ta del av den nya plattformen under november-december 2018 när vi uppdaterar våra e-tidningsappar.

Här nedan beskrivs de viktigaste funktionerna i nya e-tidningen när du använder appen för Android-enheter.

I bilderna nedan visas appen för Arbetarbladets e-tidning i en surfplatta av märke Samsung Galaxy Tab A. Det kan se lite annorlunda ut i andra enheter, beroende på märke och version av Android. Alla våra e-tidningar fungerar på samma sätt.

Har du en iOS-enhet? Läs här!

1. Välkomst-skärm

När du startar appen första gången möts du av en välkomst-skärm.  Tryck på “Kom igång”-knappen så leds du genom ett antal instruktionsbilder. Du kan trycka “Hoppa över” när du vill. Om du vill se instruktionsbilderna igen kan du gå till Inställningar – > Instruktioner.

2. Startsidan (“bokhyllan”)

Du är nu i appens “startsida” eller “bokhylla”. Det är här du alltid börjar när du startar appen i fortsättningen. Överst hittar du alltid den senaste tidningen. Scrolla nedåt för att hitta äldre tidningar, bilagor och tilläggsprodukter. Tryck på en tidning för att öppna den.

3. Logga in

Första gången du använder den nya e-tidningsappen behöver du logga in. Använd samma e-postadress och lösenord som när du skapade ditt digitala konto hos Mittmedia. Om du har glömt ditt lösenord, tryck på länken “Glömt lösenord”.  Om du har glömt vilken e-postadress du använder behöver du kontakta kundservice.  Har du problem med inloggningen, läs mer här.

4. Förstasidan

När du öppnat en tidning kommer du till förstasidan. Svep i sidled för att bläddra framåt i tidningen. Om du vill gå tillbaka till bokhyllan trycker du på stäng-krysset uppe i vänster hörn.

5. Bläddra genom tidningen

I tidningsläget kan du bläddra mellan sidorna genom att svepa med fingrarna till höger och vänster. Dubbeltappa om du snabbt vill zooma in på sidan. Eller nyp med fingrarna för att zooma steglöst till önskad förstoring. Enkeltappa (tryck) på en artikel för att öppna den i artikelläget.

(Obs att vissa artiklar och objekt inte kan öppnas i artikelläge. Artiklar som kan öppnas i artikelläge markeras av en ljusblå ram)

6. Zooma

Zooma in (förstora) snabbt genom att dubbeltappa (tryck snabbt två gånger med fingret). Zooma ut genom att dubbeltappa igen.

Du kan också använda två fingrar och “nyp-rörelse” för att gå till önskad förstoring av sidan. Dra med fingret för att förflytta dig på den inzoomade sidan.

7. Läsläget

Enkeltappa (tryck) på en artikel för att öppna artikel-läget eller läsläget, där du kan läsa artikeln bekvämt genom att scrolla nedåt i en spalt. Om artikeln innehåller flera bilder visas siffror i bildens övre högra hörn. Då kan du trycka på bilden för att öppna ett bildspel. Svep med fingrarna i skärmens höger- och vänsterkant för att byta till nästa eller föregående artikel. För att återgå till tidningsläget trycker du på pilen i övre vänstra hörnet.

Längst ner i artikeln har du en knapp för att “Dela artikeln”.  Varje dag kan du som prenumerant dela två artiklar till icke-prenumeranter. Den som du delar länken till kan läsa den artikel du delat utan att logga in.

(Obs att vissa av tidningens sidor kan sakna artikelläge. Och vissa bilagor och tilläggsprodukter har inget artikelläge alls. )

8. Artikellista

I artikellistan i sidopanelen får du snabb översikt över alla dagens artiklar som finns i artikelläge. Tryck på valfri rubrik för att gå till just den artikeln.

9. Ställ in text

Tryck på knappen för textinställningar för att öppna panelen där du kan justera storlek på text, radavstånd, textbredd och typsnitt. Pröva dig fram tills du har dina önska inställningar.

10. Talsyntes och tema

Tyck på fliken “Tema & tal” för att nå avancerade inställningar där du kan välja färgtema för artikelläget, välja om avstavningar ska vara av eller på och slå på talsyntesen. Här kan du också ställa in vilken röst som ska läsa upp artiklarna.

När du slagit på talsyntesen visas en bottenpanel på varje artikel där du kan starta och stoppa uppläsningen. Du kan också justera läshastigheten och om du vill att ord eller meningar ska markeras vid uppläsningen.

Kvaliteten på talsyntesen beror på förutsättningar i din enhet. För att få igång talsyntensen i Samsung Galaxy Tab A måste du först ladda hem en röst från Google, slå på rösten i Android-inställningarna och starta om e-tidningsappen.

11. Arkiv

Gå tillbaka till start och tryck på “Arkiv” i bottenlisten för att hitta tidningar från det senaste året. Öppna filtrera-knappen för att kryssa bort tidningar som du inte vill se i arkivet. Scrolla nedåt för att botanisera bland äldre utgåvor. Du kan trycka på valfri tidning för att läsa den.

I menyn “Visa” kan du välja vad du vill visa i Arkivet: bara nedladdade, bara lästa, bara olästa, eller alla.
(Det finns för närvarande ingen textsökning i e-tidningsappen. Om du vill göra sökningar efter specifika ord rekommenderar vi tills vidare webbversionen av e-tidningen.)

12. Offline-läge

Du kan använda e-tidningsappen även i offline-läge, det vill säga när du inte har tillgång till internet. Men då måste du först ladda ner de tidningar du vill läsa. Gå in i “Arkivet” och tryck på ikonen för nedladdning för att göra tidningen tillgänglig även offline.

När du laddat ner en utgåva visas en liten papperskorg invid den nedladdade utgåvan. Tryck på papperskorgen om du vill radera den nedladdade utgåvan.

För att ta bort alla nedladdade tidningar och frigöra utrymme kan du gå in i Inställningar -> Nedladdat material -> Frigör utrymme.

13. Lösa korsord och sudoku

De flesta korsord och sudoku kan du lösa digitalt. Tryck på korsordet för att öppna det i en webbvy. Tryck på knappen “Så här gör du” för fullständiga instruktioner.
I korthet:

Klicka på den ruta där du vill börja att skriva.

Om du byta riktning mellan vågrätt och lodrätt, så gör du det genom att trycka på mellanslagstangenten.

Fakta

Den nya e-tidningsplattformen heter Prenly och du når alla Mittmedias e-tidningar via den här sidan, där det även finns länkar till nedladdning av e-tidningsapparna.

(Observera att vissa av funktionerna som beskrivs ovan, som till exempel läsläge, artikellista och talsyntes finns i Mittmedias vanliga prenumererade tidningar. Men inte i vissa av våra bilagor och tilläggsprodukter, till exempel Aftonbladet.)

Instruktionen ovan visar e-tidningen när du använder vår app för Android på en Samsung Galaxy Tab A surfplatta.

Men du kan även läsa e-tidningen i en webbläsare på dator, surfplatta och mobil. Läs mer om att läsa e-tidningen i webbläsare.

Teknisk info

Våra nya e-tidningsappar som lanseras under oktober-november 2018 fungerar i iOS version 9.0 eller senare samt i Android 4.4 eller senare.  Om du har ett äldre operativsystem behöver du uppdatera din enhet.

Läs fler frågor och svar om e-tidningen