E-tidningen har förändrats. Vilka funktioner finns i nya plattformen?

Mittmedia byter under hösten 2018 teknisk plattform för alla våra e-tidningar.

Här nedan beskrivs de viktigaste funktionerna i nya e-tidningen när du surfar via webbläsare.

(Våra nya e-tidningsappar för Android och IOS rullas ut under november-december och fungerar i stort sett på samma sätt, men vissa detaljer ser annorlunda ut.)
› Läs mer om e-tidningsappen för Android
› Läs mer om e-tidningsappen för iOS. (Apple-enheter)

Du kan använda webbversionen av nya e-tidningen på dator, surfplatta och mobil. Det kan fungera lite olika beroende på om du använder pekskärm eller datormus.

1. Logga in

Logga in i e-tidningen
När du går till e-tidningens förstasida ser du din senaste tidning överst. Längre ner finns tidigare tidningar, eventuella bilagor och tilläggsprodukter. Tryck på en tidning för att logga in. Använd din e-postadress och lösenord, samma som tidigare och som på nyhetssajten.

Behöver du hjälp att logga in? Läs mer här.

2. Bläddra i tidningen

På datorn kan du bläddra genom att trycka på de stora pilarna till höger och vänster på sidorna. Du kan även använda piltangenterna på tangentbordet.  På surfplatta och mobil med pekskärm kan du svepa med fingrarna för att bläddra.

På datorn kan du trycka på ikonen för fullskärmsläge för att öppna e-tidningen i största möjliga format. Tryck på samma ikon eller ESC-tangenten för att återgå till standardläget. På Windows kan du ibland använda F11 för att gå in och ut ur fullskärmsläge.

3. Zooma

För att snabbt förstora en tidningssida på datorn kan du använda zoom-knapparna på skärmen, eller tangenterna 2,3,4 och 5 för att hoppa mellan zoomlägen. När du zoomat in kan du panorera (flytta dig i sidled eller uppåt/nedåt med piltangenterna).

E-tidning zoom

Tryck 2, 3, 4 eller 5 för att zooma in i olika nivåer.  5 är mest inzoomat (förstorat). Tryck 1 för att återgå till normalt läge.

På datorn kan du också dubbelklicka för att snabbt zooma in. Dubbelklicka igen för att zooma in ytterligare. Dubbelklicka igen för att zooma ut.

Om du använder surfplatta eller mobil med pekskärm kan du zooma med två fingrar för att förstora som du vill. På pekskärm kan du också dubbeltappa (tryck snabbt två gånger med fingret) för att snabbt zooma in.

4. Öppna läsläge

De flesta artiklar i e-tidningen går att öppna i ett läsvänligare format, det vi kallar läsläge eller artikelläge. När du för musen över en artikel på datorn ser du att den blir klickbar genom att den får en blå bakgrundsfärg. Enkelklicka på en artikel för att öppna läsläget.

Etidning läsläge

5. Bläddra i läsläge

För att läsa artikeln i läsläget scrollar du neråt som på en vanlig webbsida. Vissa artiklar innehåller flera bilder, vilket indikeras av en liten siffra i bildens ena hörn. För att bläddra till nästa artikel kan du använda pil-knapparna (eller piltangenter på datorn eller sveprörelser på pekskärm)

6. Anpassa text och typsnitt

I läsläget kan du trycka på en rund knapp nere till vänster för att öppna inställningarna för typsnitt och textstorlek. Tryck på knapparna för att göra texten större eller mindre. Du kan även ändra radavstånd och typsnitt till det som passar dig bäst. Eller slå på eller av avstavningsläget.

Anpassa text

7. Visa artikelöversikt

När du är i läsläget kan du trycka på knappen för  “Visa/dölj sidopanel” för att öppna en lista på alla tidningens artiklar, där du enkelt kan navigera till andra artiklar.

artikellista

8. Skriv ut och dela

Tryck på ikonen för delning nere till höger för att öppna en undermeny med fler ikoner. Där hittar du funktioner för Skriv ut, och delning via Facebook, Twitter, Linkedin och e-post.

Som prenumerant kan du dela två artiklar per dag i läsläget och två tidningsuppslag per dag. Den som får länken som du delat behöver inte vara prenumerant för att läsa det delade innehållet.

9. Läs upp artikel

Tryck på knappen “Läs artikel” (knappen ligger nere till vänster och har en “play”-symbol) för att få artikelns text uppläst för dig. Kvaliteten på talsyntesen är beroende av förutsättningarna i din enhet och operativsystem.
I IOS (ipad och iphone) kan du välja röst genom att gå in i Inställningar -> Allmänt -> Hjälpmedel – > Tal -> Röster -> Svenska och välja en annan röst, t.ex “Oskar, förbättrad”.
När uppläsningen börjar har play-knappen blivit en paus-knapp. Tryck på knappen för att avsluta uppläsningen.

10. Söka i arkivet

Tryck på förstoringsglaset längst upp till höger för att öppna sök i arkivet. Du kan söka i tidningar ungefär ett år tillbaka. Använd textfältet “Sök i artiklar” för att fylla i ditt sökord. Du kan begränsa din sökning till bara vissa tidningar och vissa datum-intervall.

11. Lösa korsord och sudoku

De flesta korsord och sudoku kan du lösa digitalt. Tryck eller klicka för att öppna korsordet. Tryck på knappen “Så här gör du” för fullständiga instruktioner.
I korthet:

Klicka på den ruta där du vill börja att skriva.

Om du byta riktning mellan vågrätt och lodrätt, så gör du det genom att dubbelklicka eller trycka på mellanslagstangenten.(För iOS bara mellanslagstangenten).

Fakta

Den nya e-tidningsplattformen heter Prenly och du når webbversionen av alla Mittmedias e-tidningar via den här sidan.

(Observera att vissa av funktionerna som beskrivs ovan, som till exempel läsläge, artikellista och talsyntes finns i alla Mittmedias vanliga prenumererade tidningar. Men inte i vissa bilagor och tilläggsprodukter, till exempel Aftonbladet. Inte heller i Mittmedias gratistidningar.)

Teknisk info

Våra nya e-tidningsappar som lanseras under oktober-november fungerar i iOS version 9.0 eller senare samt för Android 4.4 eller senare.  Om du har ett äldre operativsystem behöver du uppdatera din enhet.

Om du surfar till e-tidningen via webbläsare fungerar Internet Explorer bara från version 11. Pröva att uppdatera din webbläsare eller ladda hem Google Chrome.

Läs fler frågor och svar om e-tidningen

Läs om nya e-tidningsappen för Android

Läs om nya e-tidningsappen för IOS (ipad, iphone)